Prepoznani s strani Evropske komisije!

Evropska Unija podpira sodelovanje med podjetji in izobraževalnimi ustanovami, kar se odraža v mnogih novih ugotovitvah. Predvsem pomembno je raziskovanje novih tehnologij, kar omogoča nove možnosti za uporabo v praksi. Tudi sami smo se odločili sodelovati pri  interdisciplinarnem projektu po kreativni poti (PKP) z naslovom Preučevanje učinkov uporabe pametnih očal na vid in produktivnost na primeru komisioniranja, kjer smo sodelovali z ekipo iz treh fakultet. Projekt je bil po objavi med 186 projekti izbran za uspešno zgodbo Evropske komisije.




Opis projekta:
Ekipa študentov iz fakultet za logistiko, strojništvo in medicino je v sodelovanju s podjetjem Špica International z delovnima mentorjema Andrejem Planino in Dejanom Reichmannom in pod vodstvom doc. dr. Brigite Gajšek ter izr. prof. dr. Nataše Vujice Herzog opravljala delo komisionarja v prostorih LANPS (Laboratorij za načrtovanje proizvodnih sistemov), meritve vida pa so izvajali v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor pod mentorstvom Amerja Behariča, zdravnika specialista, oftalmologa. Cilji projekta so bili preveriti vpliv očal na vid komisionarja ter ugotovitev vplivov na produktivnost, ki jih prinese uvedba pametnih očal pri delu v skladišču.



Za delo v improviziranem skladišču se je uporabljala naša programska oprema HydraWarehouse, ki je namenjena napravam z operacijskim sistemom Android, kar pomeni da brez težav deluje tudi na pametnih očalih Vuzix M300, ki so bila uporabljena za delo pri projektu.

Opis očal najdete tudi tukaj na našem Blogu.

Ugotovitve projekta:
Pametna očala omogočajo delo po konceptu 'Pick-by-Vision', kar omogoča tudi uporaba naše programske opreme HydraWarehouse. To omogoča višjo učinkovitost komisioniranja, saj prostoročna uporaba očal eliminira časovne izgube, ki nastopijo pri odlaganju skenerjev ali komisionirnih listov. Pametna očala pa lahko omogočijo tudi grafični prikaz želenega izdelka ter vodenje po skladišču, kar še nadaljnjo vpliva na zmanjšanje potrebnega časa za izpolnitev naročila. Po ugotovitvah pridobljenih iz meritev vida pa je mogoče sklepati, da uporaba pametnih očal pri delu nima dolgotrajnih posledic na vid osebe.