O izzivih logističnih rešitev v Jadranski regiji

Slovensko gospodarstvo je močno prisotno v Jadranski regiji. Špica lahko s svojimi podjetji v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu in Skopju uspešno podpira poslovanje v celotni regiji.  S tem namenom organiziramo  dogodke  na temo rešitev v logistiki.  Na dogodkih predstavljamo aktualne teme, najboljše rešitve in dobre prakse.


Na našem blogu smo  veliko pisali o  rešitvah za upravljanje skladišč ter uporabi tehnologij glasovnega upravljanja pri izvedbi aktivnosti v skladišču. Glasovno vodenje se najpogosteje uporablja pri komisioniranju (picking). Pisali smo o  implementaciji in konkretnih prednostih – kako te rešitve poenostavijo delo zaposlenih, povečajo produktivnost ter omogočajo prihranek časa in denarja. V aprilu smo  organizirali tudi dva dogodka – WMS konferenco v Beogradu ter WMS delavnico v Ljubljani.
Skupno so se na obeh dogodkih zbrali udeleženci iz več kot 50 zaineresiranih podjetij. V Ljubljani je bil največji poudarek na zagotavljanju sledljivosti, v Beogradu pa na analizi upravičenosti investicije v WMS rešitve (ROI) in demonstraciji glasovnega  vodenja delavcev pri nabiranju blaga v skladišču.
IMG_20160413_111419

Prvi del konference je bil posvečen WMS-u. WMS je rešitev za upravljanje skladišč, ki temelji predvsem na tehnologiji črtnih  kod in mobilnih terminalov.  Veliko podjetij v Srbiji je pokazalo zanimanje za nadgradnjo svojih obstoječih rešitev. Predrag Treskanica je v zanimivi prezentaciji govoril o trendih in izzivih v logistiki. Sam sem predstavil razloge za uvedbo kvalitetne WMS rešitve in na primeru prikazal čas povratka investicije za konkreten primer.  Izkušen konzultant za implementacijo WMS  Marjan Vrankar  je na primerih iz prakse  demonstriral nekatere ključne značilnosti WMS rešitve Accellos. Vodja IT v podjetju Alca Trgovina, g. Nikola Mićić je predaval o uvedbi WMS rešitve Accellos v njihovem podjetju, kjer 50 delavcev uspešno uporablja WMS. Udeleženci so pokazali veliko zanimanja za njegov prikaz analitične uporabe z WMS zajetih podatkov o delovanju skladišča.  Novosti in strategijo proizvajalca opreme Zebra Technologies pa je predstavil  zastopnik proizvajalca Jovan Popović. Najbolj je navdušil novi terminal Zebra TC8000 z možnostjo pogleda skozi zaslon.
JJJJ

V drugem delu konference  je Heiko Krause, gost iz Nemčije, predstavnik podjetja Honeywell Vocollect, govoril o tem, kaj je prevzaprav rešitev Voice in kako funcionira. Marijo Baburić, iz Voice kompetenčnega centra v Špici, je opisal tri primere Špica Voice dobre prakse: podjetij Ledo, Gorenje in Ralu Logistika. Študije primerov so izzvale veliko zanimanja. Odgovore na vprašanja o možnostih in prednostih rešitve je zagotovil strokovnjak za implementacijo in podporo Voice rešitve, Mladen Sedinić, ki je tudi praktično demonstriral, kako glasovno vodenje še nadgradi WMS in poveča učinkovitost dela.
Njegova demonstracija glasovnega vodenja na primeru komisioniranja blaga po naročilnici je bila za udeležence zelo zanimiva.  Sledilo je veliko vprašanj. Tehnologija glasovnega vodenja je uporabna tudi v drugih dejavnosti kot so servisiranje in sestavljanje kompleksnih naprav. Prikazan je bil primer glasovnega vodenja pri servisiranju reaktivnih letalskih motorjev.

WMS ekipa 2016 P10106201
Regijska ekipa Špicinih WMS strokovnjakov na konferenci v Beogradu

V Ljubljani smo v okviru delavnice pregledali aktualnosti in nove tehnologije na področju logistike ter predstavili primere dobrih praks manjših in večjih skladišč iz različnih branž. Špicini strokovnjaki smo udeležencem tudi praktično demonstrirali delovanje rešitev za skladiščno poslovanje. Predstavili smo celoten spekter Špicinih rešitev za podporo delu v skladišču. Špica lahko uspešno rešuje izzive velikih skladišč (50 – 200 hkratnih uporabnikov), kakor tudi najmanjših, kjer sistem uporablja samo en delavec. Naše poznavanje procesov in načina poslovanja  tako v velikih kot tudi v malih podjetjih, je zelo koristno za uspešno sodelovanje med kupci in dobavitelji v SCM.
DSC_2562 (3)
“Konferenca je imela velik pomen za internacionalne regijske SCM projekte.”
Z dogodki v regiji bomo nadaljevali. Do poletja planiramo dogodek v Zagrebu, jeseni ponovno v Ljubljani, Beogradu in Sarajevu. Udeležba na dogodkih je za vse povabljene brezplačna. Tako kot do sedaj se bomo potrudili za izbiro aktualnih in zanimivih tematik. Zbiramo tudi želje in predloge za tematiko prihajajočih dogodkov. Pošljete jih lahko na moj naslov.

(Povezava, objavljeno 21.4.2016)